Brick Lintel House

Our proposal is to craft a brick-clad extension that enhances the original brick detailing of the house. Large sliding doors will open onto a flush sunken patio at Lower Ground Floor Level. The roof is cantilevered over the glass and the overhang is detailed in a single oversized ‘brick-and-a-half’ lintel.

The thick lintel reinforces the perceived mass of the roof as a counterpoint to the thin framed sliding glass doors and large oversized roof light. The ground plane has been excavated as low as possible whilst avoiding internal underpinning. This is continued externally to create a semi-submerged courtyard that captures the Southerly light whilst retaining privacy. The new retaining walls are clad in the same dark brickwork, this continues internally to the flank wall which further blurs the threshold from inside to outside.

Internally a new kitchen is placed centrally in the plan serving the surrounding social spaces. Two sitting spaces, one cosy orientated around an original fireplace, one which opens out to the garden, offer a variety of opportunities for relaxation depending on the time of day or season. Service spaces are also being upgraded with a new utility room and service room. A new study with large french windows at Upper Ground Floor level will benefit from commanding views in to the park behind the house.

Value: undisclosed
Client: Private
Status: On-site, Completion early 2019
Location: Herne Hill, SE24
Engineer: Engineeria Ltd