Hackney Extension

A modern rear extension and refurbishment to a Victorian lower ground floor flat in Hackney, East London. A new garden pavilion with anodised aluminium slimline glazing transforms the internal relationship with the large rear garden.

The brief was to extend into the garden and create a second bedroom to this large lower ground floor flat in East London for a young family.

In order to retain adequate living space a large 6.0m rear extension was proposed. Despite the unprecedented size the high quality design received welcome support from Hackney Planning Department following our pre-application submission.

A glazed courtyard is created between the original rear elevation and the new garden pavilion, which permeates light and ventilation to the new bedroom. The garden pavilion roof is angled in section promoting views out. The semi-basement construction necessitated extensive underpinning and reinforced concrete works. The fair-faced concrete construction is left exposed to authentically express the notion of carving into the ground. On top of this solid concrete base a steel and timber framed pavilion is placed with full width slimline glazed doors to the front and back. The anodised aluminium door frames and fascias reflect the light and surrounding garden greenery as a counter point to the existing brick walls to each flank.

Press:
Don’t Move, Improve! 2019 – Shortlisted

Value: undisclosed
Client: Private
Status: Completed 2018
Location: Amhurst Road, Hackney

Existing Plan
Proposed Plan
Proposed Long Section
Proposed Long Section
Digital 3D Image - RIBA Stage 3 - Developed Design