Reveal House

The light-filled rear kitchen room uses complex and crisp detailing to maximise the compact plan. Generous roof lights are lined with flush oak reveals carefully coordinated with the kitchen joinery below.

The project included a complete overhaul of the existing house and garden. The garden room and extension mirror each other in elevation and materiality, formally arranged to express continuity from building to garden to building again. Long vistas are shaped through thin framed aluminium doors. White pigmented concrete panels in an industrial ‘flecked’ finish bring a subtle robustness to the garden offset with warm iroko fencing and soft planting.

Internally the ground floor outrigger was re-modelled with a new wrap-around side and rear extension to create a light filled kitchen and dining space. The existing middle living room was split between an extended front lounge and a service space which supports the rear family room, bringing generosity to the principal living areas of the home. Walls are lined with custom oak and white lacquered joinery throughout all primary rooms in response to the detailed brief to provide ample storage and display spaces for artwork.

The full refurbishment included a master bedroom with custom joinery and a new master bathroom ensuite. The same material palette of oak and white lacquer panels pervade.

Opportunities were seized for a sustainable approach to construction with the existing loft room and roof spaces being re-lined and insulated to beyond current Building Regulation requirements.

Status: Completed, 2020
Location: London Borough of Lambeth
Engineer: Constant Structural Design
Photography: Stale Eriksen