Quarter Glass House

A sequence of stepped levels has been created to define kitchen, dining, terrace and lawn in a ‘controlled descent’ from house to garden, adding height, light and volume.

To allow the space to engage positively with the garden, floors were lowered sequentially from house to garden, resulting in dramatic height and volume. Differing neighbouring extension extents prompted a ‘wraparound’ that was kinked in plan and section to respect modest development heights at the boundaries. This created a unique triangulated form.

Four distinct ‘quarter glass’ windows are shaped in response to the site-generated geometry of the new extension, much like a car’s quarter glass windows respond to its angular form. Materially, an exposed Douglas fir timber roof structure creates warmth in the ceiling, complemented by calming tones of copper, microcement and painted cabinets.

Press/Awards:
Surface Design Awards 2022 - Finalist
Dezeen Awards, 2021 - Shortlisted
Don’t Move, Improve! 2021 – Longlisted
Dezeen, January 2021
Dwell Magazine, March 2021
Enki Magazine, May 2021
Architizer Awards 2021 - Finalist

Completed: 2020

Location:
London Borough of Merton

Engineer:
Jensen Hunt Design Ltd

Photography:
Stale Eriksen